top of page

Opdrachtgever: Radboudumc & ZonMW

Gedragscampagne Radboudumc

Een social media campagne voor respondentenwerving

Momenteel doet het Radboudumc onderzoek naar hoe zij het bevolkingsonderzoek voor baarmoederhalskanker meer 'op maat' kunnen maken. Het Radboudumc vroeg ons te helpen met het werven van respondenten voor dit onderzoek door een social media campagne op te zetten en te monitoren. Het doel? 3.000 vrouwen die in het verleden een positieve HPV test hebben gehad includeren in het onderzoek.

Schermafbeelding 2023-12-14 om 15.27.34.png

Bevolkingsonderzoek verbeteren

Voor het onderzoek was het Radboudumc op zoek naar vrouwen die (in het verleden) positief getest zijn op het HPV virus. De uitkomsten van het onderzoek kunnen gebruikt worden om de verwijzing in het bevolkingsonderzoek meer ‘op maat’ te maken. Zo kan het bevolkingsonderzoek worden verbeterd.

Advertentievarianten

verschillende beïnvloedingsprincipes testen  

Schermafbeelding 2023-09-28 om 16.20.47.png

ONZE AANPAK

4 beïnvloedingstechnieken

We hebben daarom social media advertenties ontwikkeld met verschillende beïnvloedingstechnieken, zoals sociale bewijskracht, autonomie en pique techniek. Zo konden we onderzoeken welke techniek de doelgroep het meest aanspreekt door te A/B testen en zo de campagne te optimaliseren.

SOCIALE NORM 

AUTONOMIE

PIQUE TECHNIEK

MAATSCHAPPELIJK BELANG 

En wat blijkt? Een social media campagne en in het bijzonder de techniek 'sociale bewijskracht' blijkt enorm krachtig te zijn bij de vraag van het Radboudumc.

Wat leverde deze campagne op?

  • Meer dan 1,5 miljoen weergaven van de advertenties

  • Meer dan 24.000 klikken op de link naar de vragenlijst

  • Meer dan 3.100 volledig ingevulde vragenlijsten waarvan het grootste deel via social media
     

En nog meer nieuws

Het Radboudumc vond onze aanpak voor het werven van respondenten voor wetenschappelijk onderzoek zo vernieuwend, dat we samen met het Radboudumc een apart artikel willen publiceren over deze wervingsmethode in een wetenschappelijk blad. Op deze manier dragen we dus ook een beetje bij aan het verbeteren van methodes van wetenschappelijk onderzoek. Daar worden wij blij van! Een mooie campagne waar we met veel plezier aan werkten!


Benieuwd naar het hele onderzoek? Lees hier meer! Deze studie wordt medemogelijk gemaakt door ZonMW.

Portretten 5.jpg

Meer weten over dit project?

Stuur Meike een bericht of mailtje!

bottom of page