top of page

Opdrachtgevers: Ons Huis Apeldoorn, De Goede Woning, Veluwonen en De Woonmensen

Ventileren in Apeldoorn

Niet zo simpel als het lijkt

Voor woningcorporaties kan het onderwerp ventileren soms een uitdaging zijn. Huurders vinden dat woningcorporaties te snel met het vingertje wijzen. Want de huurder zal wel niet goed ventileren, maar dat ligt toch wat ingewikkelder. Wij hielpen de vier Apeldoornse woningcorporaties De Goede Woning, Ons Huis Apeldoorn, Veluwonen en De Woonmensen om huurders te verleiden meer of anders te ventileren.

eduard-Q4PvX80itZ0-unsplash.jpg

Het hele jaar door aandacht

Wij vroegen huurders hoe zij aankijken tegen het onderwerp ventileren. Wat zijn motivaties om het wel of niet te doen? Welke overtuigingen hebben zij en welke vormen van weerstand treden er op? Is goed ventileren eigenlijk wel écht mogelijk? Op basis van de onderzoeksresultaten maakten we een jaarkalender om het hele jaar door aandacht te hebben én te houden voor ventileren. Deze viel bij alle 23.000 huurders van de woningcorporaties gratis op de deurmat.

Dat Lucht Op

Een heel jaar lang

aandacht voor

ventileren

Kalender mock-up.jpg

Een kalender hangt een heel jaar lang in de keuken. En daarmee brengen we dus een heel jaar ventileren onder de aandacht. De kalender is bewust luchtig en aantrekkelijk vormgegeven. Zodat hij ook daadwerkelijk opgehangen wordt. Verder zijn de tips positief en eenduidig opgeschreven.

ELKE MAAND EEN TIP

Deze frisse kalender hangt het hele jaar door in de keuken. Per maand geven we tips waar je gedurende die maand rekening mee kan houden en tonen we het juiste handelingsperspectief. We geven meerdere tips en maken de verzoeken klein en concreet. Zo kunnen huurders meerdere tips zelf uitproberen waardoor we een stukje autonomie aan hen teruggeven en het gewenste gedrag makkelijk wordt gemaakt.

5 vertrekpunten

ERKEN WEERSTAND

VERPAK DE BOODSCHAP ANDERS

CONCRETE CALL-TO-ACTON

MAAK HET VERZOEK KLEIN

KEUZEVRIJHEID

De eerste reacties op de kalender zijn positief. Het is nu aan de huurders om de kalender in 2024 te gaan gebruiken. Ondertussen zijn we nog een mooie interventie aan het ontwikkelen om ventilatiegedrag te stimuleren.

Stay tuned!

Portretten 6.jpg

Meer weten over dit project?

Stuur Fleur een bericht of mailtje!

bottom of page